De VanWoelderenPark ReuzenBerenKlauw Prijs

Aan de bevolking van Vlissingen wordt gevraagd te zoeken naar een reuzenberenklauw (RBK) in het park Westduin.  Als beloning voor het vinden van een exemplaar krijgt deze persoon van de Stichting VanWoelderenpark (VWP) een fles single malt whisky.

Dit is het tweede jaar dat de stichting VanWoeldernpark de taak op zich neemt om deze exoot voor altijd te verbannen uit ons park.  Na een oproep in de PZC van vorig jaar

https://www.pzc.nl/walcheren/gezocht-berenklauw-busters-voor-het-nollebos~ae5213d3/

heeft de stichting met een paar vrijwilligers de plant rigoureus aangepakt. Reeds in maart is begonnen met het ruimen van deze ongewenste indringer.  Het bestrijden is tijdrovend en nog volop in gang. Er zijn nog zaailingen die de laatste weken hun kans grijpen.  Echter het is de prognose dat op het einde van deze maand de laatste plantjes vernietigd zijn.

Wie kan meedoen aan de VWP RBK prijs?

Alle bewoners van Vlissingen van 18 jaar of meer (alcohol).

Wat zijn de voorwaarden om de VWP RBK prijs te kunnen winnen?

  1. Er moet een opstaande reuzenberenklauw (niet de gewone berenklauw) gevonden worden in het gebied (driehoek) dat wordt begrensd door de Zwanenburgweg, de voet van de duinen en de Burgemeester van Woelderenlaan. Dus niet in het Nollebos maar in het Westduinpark.
  2. Deze onaangetaste reuzenberenklauw moet minimaal 50 cm hoog zijn van de grond tot aan de hoogste tip van het laatste of hoogste blad.
  3. De plant moet gevonden worden in de periode van 1 juli tot en met 7 juli.

De persoon die een exemplaar gevonden heeft moet dit geheim houden en kenbaar maken aan het bestuur van de stichting. Zodra deze persoon zich meldt wordt er met hem of haar op de vondstplaats naar de plant gekeken en wordt er gemeten.  Zijn aan de voorwaarden voldaan dan krijgt deze winnaar de single malt whisky fles (zie foto onlangs in het park genomen).

De filosofie achter deze prijs is meer interesse wekken bij de Vlissingers voor het probleem van exoten in onze kwetsbare natuur. Deze agressieve plant verdringt de inheemse soorten  en verandert het karakter van het typisch Walchers landschap. Daarnaast is de prijs ook bedoeld om de natuur in zijn algemeenheid en de schoonheid van ons park in het bijzonder te laten doordringen bij een groter publiek. Deze prijs is een eenmalige uitdaging. De stichting VanWoelderenpark verwacht niet dat in de toekomst reuzenberenklauwen overgebleven zullen zijn.

Meer info over de RBK is te vinden bij een foto van een grote bloeiende plant genomen in het VanWoelderenpark vorig jaar en geplaatst op onze site onder de rubriek natuurfoto’s: https://www.vanwoelderenpark.nl/park-van-woelderen-park-vlissingen/

Vermelding VWP RBK prijs bij Omroep Zeeland: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/120489/Fles-whisky-voor-Vlissinger-die-nog-een-reuzenberenklauw-weet-te-vinden

Secretariaat Stichting Van Woelderenpark

Tel.: 0118  629077