Actueel

‘Teruggeven aan de natuur’

Net zoals bij de onlangs beëindigde werkzaamheden om de DOS tennis banen en het voormalig clubhuis te verwijderen wil de stichting VanWoelderenpark dat de huidige sauna locatie ook teruggeven wordt aan de natuur.
De sauna locatie wordt in dat geval voor het grootste deel ‘kreekwater’ met een historiserende esplanade tegenover de kardinaal noord fontein (zie onze kaart en onze visualisatie bij ons streefbeeld). Voor de huidige sauna zijn er twee alternatieve locaties die geschikter zijn:

  1. een locatie in de vernieuwde Spuikom achter de boulevard en tegenover CineCity.
  2. de uitgerekte locatie tegenover het etablissement Kanovijver aan de andere kant van de Burgermeester van Woelderenlaan en aan een idyllische, historische kreek uit de inundatie van 1945 (zie ons bijzonder streefbeeld alternatief van onze architect voor de projectontwikkelaars hier en op deze site bij ’streefbeeld’).

De sauna gebouwen weghalen voor natuurontwikkeling was ook het logisch en terecht voorstel in Robbert Trompetter’s scherpe analyse destijds als ruimtelijke ordening en milieu deskundige bij de ZMF. Trompetter:

‘Een schitterende verrassing is ook de Stichting VanWoelderenpark een zevental ingrepen heeft geïntroduceerd die precies ingaan op schoonheid, natuur én cultuurhistorie. De visie van de gemeente en de voorgestelde ingrepen bijten elkaar vaak niet’.

Feestelijke opening van DOS tennisclub langs de Zwaneburgse weg op 22 april 1961. Helemaal aan de horizon de in aanbouw zijnde wijk Pauwenburg achter de Burgemeester van Woelderenlaan. Daartussen was het nog een brak terrein waar koeien graasden (Beeldbank Zeeland, Fotocollectie Vlissingen, nr 1032).

Foto genomen precies op dezelfde locatie en hoogte achter de windscherm op 1 mei 2023. Het terrein is nu eufemistisch ‘ teruggegeven aan de natuur ‘.